Het mantelpak | The Story

Een mantelpak is een ensemble voor de vrouw. Het bestaat uit een jasje en een rok of broek, meestal uit dezelfde stof en op elkaar afgestemd. Het wordt gedragen met een blouse maar ook met een truitje zonder kraag. Een hoed, schoenen en handschoenen maken het compleet.

Rond 1900 introduceert John Redfern the ladies-suit.

Na het midden van de negentiende eeuw, als gevolg van het feminisme, de verstedelijking en de sport wordt de damesmode ‘praktisch’ en zo komt het mantelpak in beeld. Het mantelpak is een kledingstuk voor moderne vrouwen, gemaakt van wollen stof waar gewoonlijk de pakken voor mannen van worden gemaakt. John Redfern is de eerste die speciaal voor dames ‘op maat’ de pakken ontwerpt. Zijn bedrijf is gevestigd in Cowes, op het eiland Wight. Het eiland is het centrum van de jachtwereld en Redfern start met het ontwerpen van sportkleding voor dames. Vanaf 1885 ontwerpt hij jacht-, reis- en rijkleding voor dames. Het mantelpak is dan verkrijgbaar in de uitvoeringen; paardrijkostuum (met een langere rok, dracht opzij van het paard), het fietskostuum (de nieuwe sport op dat moment) en het reiskostuum.

Rijkleding; ontwerp Redfern uit 1885

Redfern brengt de ladies-suit naar Frankrijk en daar wordt de ‘tailleur’ niet meer alleen voorbehouden voor sportieve doeleinden maar ook als ‘ochtend kostuum’. Het mantelpak wordt in het begin van de twintigste eeuw het centrale kledingstuk van de vrouwelijke garderobe. De lengte van de rok is nog lang en wordt later lichtjes ingekort. Het mantelpak krijgt dezelfde status als de jurk en wordt deel van ‘het mondaine leven’. Het wordt het ideale kledingstuk voor bezoeken en winkelen. Het huis Redfern stopt in 1929. Na de Tweede Wereldoorlog zette het huis Creed de traditie door.

In 1947 zorgt Christian Dior voor een revolutie in de mode met de presentatie van zijn eerste collectie ‘de Corolla lijn’ of ‘New Look’. En wat later de iconische Tailleur Bar wordt.

Dior, Tailleur Bar 1947

In het midden van de jaren 50 lanceert Gabrielle Chanel de ‘Tailleur Chanel’.

Ze bevrijdt de vrouw van het corset en ze bevrijdt de vrouw in het geheel. Een mantelpak geschikt voor alle tijdstippen, de accessoires bepalen de dag of de avond. Eerst in jersey, er was geen andere stof na de oorlog, daarna in de beroemde tweeds.

Tailleur Chanel 1955

In 1960 lanceert Yves Saint Laurent de androgyne stijl, het smokingpak voor de vrouw, en zet op deze manier de ontwikkeling van het mantelpak door.

Dior, smokingpak 1960

In de jaren tachtig wordt het damespak het symbool van de carrièrevrouw de zogenaamde ‘power dressing’. Waarbij Mugler de vormen van de vrouw uitvergroot in het pak en Armani het binnenwerk van de pakken weglaat.

Thierry Mugler 1985             Armani ‘klassiek’

In de jaren daarna valt Donna Karan op, zij vereenvoudigt het dameskostuum en brengt het terug naar gewone proporties.